DJ set voorbereiden
Of je nou bij een lokale bar moet optreden of in ’s werelds grootste clubs: de juiste voorbereiding is het halve werk. In dit artikel bieden wij jou de handvaten om goed voorbereid naar jouw optreden te gaan.
Match de muziek met het publiek
Voor je optimale voorbereiding is het belangrijk om een beeld te krijgen van het publiek waarvoor je binnenkort gaat optreden. Bij een 50-jarig verjaardagsfeest zal de gemiddelde leeftijd en muzieksmaak heel anders zijn dan bij een bruiloft. Daarnaast is het bij privéfeesten een goed idee om de voorkeuren van de klant mee te nemen in je muziekkeuze. In een discotheek of op een festival is het publiek vaak zo groot en divers dat je de individuele voorkeuren niet mee kan nemen.
Zodra je een beeld hebt van je publiek, is het tijd om de juiste nummers uit te zoeken. Als DJ ben je continue bezig met het verzamelen van muziek. Kies nummers die aansluiten bij jouw smaak als DJ. Maak jezelf uniek door onbekendere nummers toe te voegen die jij gaaf vindt en kijk hoe het publiek hierop reageert.
Wij werken, net als de meerderheid van de DJ’s wereldwijd, met Pioneer DJ apparatuur. De muziek die je op Pioneer apparatuur af wilt spelen, moet eerst geanalyseerd worden door het programma Rekordbox. Rekordbox is hier gratis te downloaden. Rekordbox analyseert het BPM (hierover later meer), de toonhoogte (pitch) en opbouw van ieder nummer. Binnen dit programma kan je vervolgens overzichtelijk mapjes maken om je muziek te structureren. Als je niet goed weet hoe je dit structureren het beste aan kan pakken, verwijzen we je graag naar dit artikel. Maak een nieuw mapje aan voor jouw optreden en plaats hier de tracks in die jij in ieder geval af wilt spelen zodat je ze direct bij de hand hebt tijdens het optreden.
Muziek luisteren
Nu je de muziek verzameld hebt, is het tijd om deze te beluisteren. Een goede DJ kent zijn nummers van buiten. Door jouw nummers al eens (vaker) beluisterd te hebben, heb jij een voorsprong op andere DJ’s. Je weet de perfecte momenten in het nummer om een overgang te mixen en kan hierdoor beter inspelen op het publiek. Luisteren, luisteren, luisteren dus.
Hot cues, BPM en loops
De perfecte DJ set voorbereiden gaat verder dan alleen luisteren naar de muziek. Zo stel je voor de optimale voorbereiding vooraf via het programma Rekordbox hot cues in. Hot cues zijn punten in het nummer die je van tevoren markeert met een letter. Zodra je de muziek tijdens het optreden inlaadt op een Pioneer DJ-set, komen deze hot cues automatisch tevoorschijn en kan je ze met één klik oproepen. De voorbereiding van hot cues geschiedt volledig naar eigen smaak.
Beat per minute
Je set moet geen tsunami worden van alleen maar ‘bangers’ of muziek uit de hitlijsten. Gebruik het BPM (beats per minute) van de nummers om een opbouw te creëren in je set. Het BPM is de snelheid van het individuele nummer. Zo heeft Moombahton typisch een BPM van +/-100 en House een gemiddeld BPM van 128. Des te hoger het BPM, des te sneller de beats in de muziek elkaar opvolgen. Probeer je muziek zo te sorteren dat je begint met een rustige opbouw (lees: BPM) en eindig met de uptempo tracks zoals hardstyle (+/- 150BPM) bijvoorbeeld. Als jij je publiek goed kent, weet je welke richting je op moet met je set.
Loops
Loops zijn stukjes muziek van meestal 4, 8, 16 of 32 tellen die herhaald worden. Deze loops kan je tijdens het optreden zelf instellen maar ook vooraf via het progamma Rekordbox. Je zou deze loop op het einde van een nummer kunnen instellen bijvoorbeeld als een soort emergency loop zodat je muziek niet per ongeluk ten einde loopt.
De perfecte timing
Een DJ die naar zijn muziek heeft geluisterd weet hoe zijn tracks beginnen en eindigen. Het overgrote merendeel van de nummers begint met een intro beat en vervolgens komt de build-up naar ‘drop’. De drop is het hoogtepunt van het nummer, het moment waarop de confetti de lucht in vliegt en het publiek uit z’n dak gaat. Na de drop is er een rustig moment en volgt meestal opnieuw de build-up naar een volgende drop. Als het ene nummer nog opbouwt naar een drop en je mixt het volgende nummer al in, dan krijgt je publiek een dip in energie. Geef je publiek de ruimte om op adem te komen tussen de drops en build-ups. Alles komt uiteindelijk neer op de sfeer van de setting.
Maak backups
Of je nu met CD’s of USB sticks draait: zorg altijd dat je één of meerdere backups hebt. Je hoort vaker dat iemand al zijn muziek kwijt is geraakt doordat zijn USB stick het begeven heeft of hij/zij deze is kwijtgeraakt. Laat jou dit niet overkomen! Bescherm je collectie daarnaast goed. Vervoer je CD’s/USB in een stevige cover.
Het optreden zelf
Voorkom stress en wees op tijd. Deze tijd kan je gebruiken om alvast de sfeer op de feestlocatie te proeven en hier, indien nodig op in te spelen met jouw set. Ook kan je alvast de apparatuur checken om er zeker van te zijn dat deze in orde is. Varieer tijdens je optreden in overgangen van het ene naar het andere nummer. Hiphop artiesten kiezen vaak voor ‘cutting’ terwijl andere DJ’s de voorkeur geven aan ‘fading’. Probeer verschillende overgangen uit en geef zo je eigen draai aan de avond. Let ook tijdens het optreden goed op je publiek en speel hierop in. Vergeet tot slot niet te genieten van het feest, jij bent de sfeermaker!
Hulp of advies
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de juiste DJ set voorbereiden? Neem dan vrijblijvend contact op. Timebeatz denkt graag met jou mee op het gebied van entertainment en alles daaromheen. Wij bieden ook maatwerk DJ cursussen aan om jou de basis van het pitchen, matchen en mixen te leren.