Hoe word ik DJ?

7

DJ worden

Misschien wel een van de meest populaire hobby’s van het moment: deejayen! Een goede DJ weet precies wat het publiek wilt horen en weet hier op in te spelen. Welke apparatuur heb je nodig en hoe verzamel je de juiste muziek? In dit artikel helpen we jou op weg.

 

Soorten DJ’s

DJ’s komen tegenwoordig in allerlei soorten. Zo heb je deejays die ervoor kiezen om zich met één muziekstijl bezig te houden, zoals bijvoorbeeld de Hardstyle of House DJ’s en je hebt artiesten die zich niet aan een stijl binden maar ‘allround‘ zijn. Ook kan je een onderscheid maken tussen de DJ’s die eigen muziek produceren (oftewel ‘producers’) en DJ’s die geen eigen muziek produceren maar andermans muziek draaien voor het publiek. Als je naar de absolute top in de DJ wereld kijkt, vind je vrijwel enkel deejays die zelf hun eigen muziek produceren of dit laten produceren voor hen door anderen (door zogenoemde ghostproducers). ‘Eigen’ producties zijn een ‘must’ als je echt door wilt breken in de artiestenwereld. Het produceren van eigen muziek is een vak apart.

Een andere indeling is naar evenementen die de DJ verzorgt. Zo heb je bijvoorbeeld ‘drive-in DJ’s’ die zelf alle materialen in huis hebben voor een privéfeest en je hebt deejays die geen eigen apparatuur hebben maar enkel op festivals of in clubs optreden. Ook heb je Wedding deejays die in huwelijksfeesten gespecialiseerd zijn of unieke combinaties zoals DJ&Sax of DJ en percussionist waarbij twee muzikanten elkaar versterken. Tot slot heb je artiesten die met oldschool vinyl mixen en DJ’s die enkel met usb sticks werken. Samengevat zijn er voldoende niches binnen de DJ-wereld om je in te vestigen en te specialiseren.

 

DJ Cursus

Een goede start, waar ikzelf ook mee begonnen ben, is het volgen van een DJ cursus. In zulke cursussen leer je de basis van het vak deejayen en de basis mixtechnieken. Je kan hier vervolgens zelf mee oefenen om te groeien in je mixvaardigheden. Je ziet snel resultaat en dit motiveert om verder te groeien.

De cursussen bestaan zowel online als fysiek. Online cursussen raad ik af omdat deze vaak volgens het ‘one-size-fits-all’ principe werken. De cursussen zijn een reeks instructievideo’s die je kan volgen. De sturing die je zou moeten krijgen wanneer je iets fout doet ontbreekt hierin. Bij fysieke cursussen is er een ervaren instructeur die je kan bijsturen waar nodig, zodat je de kneepjes sneller onder de knie krijgt en eerder resultaat boekt.

De fysieke cursussen komen in groepslessen en privélessen. Groepslessen zijn prima, mits de groep niet te groot is. Bij privé-cursussen ontvang je door het 1-op-1 contact met je instructeur de best mogelijke sturing en boek je het snelste resultaat Privélessen zijn echter duurder dan groepslessen. Lees hier meer over de verschillende DJ cursussen.

 

DJ apparatuur

Nu je de basis geleerd hebt is het tijd om je eigen equipment samen te stellen. De juiste apparatuur is het halve werk. Vaak krijgen wij de vraag welke apparatuur het beste is om mee te beginnen: wij raden qua DJ gear de materialen van Pioneer aan. Pioneer is de Ferrari onder de DJ materialen, de absolute top in de evenementen wereld. Het mooie aan deze apparatuur is dat je deze overal zult tegenkomen. Of het nu om een lokale discotheek gaat of de grootste festivals ter wereld: 90% van de DJ’s die hier optreden werken met Pioneer. Als je zelf overweg kan met Pioneer apparatuur, dan voelen andere modellen van hetzelfde merk vertrouwd aan en dat is handig voor in de toekomst.

 

Beginners DJ Gear

Je hoeft als beginner niet meteen het duurste model van Pioneer of ander merk aan te schaffen. Een instapmodel als de Pioneer DDJ-200 is al vanaf €149,- verkrijgbaar. Voor deze goedkopere modellen van Pioneer of andere merken heb je wel altijd een laptop/computer/tablet nodig om het apparaat op aan te sluiten. De duurdere modellen, zoals de Pioneer XDJ-RX3, zijn stand-alone te gebruiken. Dit wilt zeggen dat je hier niets op aan hoeft te sluiten. Het apparaat werkt volledig zelfstandig zonder laptop/computer/tablet. Voor deze stand-alone apparaten van Pioneer ben je minimaal €1900,- kwijt.

 

De beste DJ Gear

Als je direct wilt werken met de absolute top van Pioneer, waar DJ’s als Tiësto en Martin Garrix ook mee werken, dan kom je uit op Pioneer Nexus set. Deze set bestaat uit 2 of meer multimedia spelers (heet ‘CDJ’ bij Pioneer) en één mixer (heet ‘DJM’ bij Pioneer). Het zijn dus drie of meer losse units die je naast elkaar plaatst en met kabels verbindt. De CDJ’s spelen, zoals de naam al doet vermoeden, muziek af van CD’s maar ook van usb-sticks of SD kaartjes. Voor één Pioneer CDJ2000NXS2 speler betaal je ongeveer €2000,-. De mixer staat in het midden en gebruik je om muziek van de ene multimedia speler over te mixen naar muziek van de andere speler. Voor zo’n DJM900NXS2 mixer ben je ook zo’n €2000,- kwijt. Een complete set van 2 CDJ’s & 1 DJM kost je dus ongeveer €6000,-. Daar komen nog kabels bij en eventuele flightcases om de spullen veilig mee te kunnen vervoeren. Deze apparaten zijn enorm betrouwbaar, waardevast en ze kunnen tegen een stootje.

 

Drive-in show

Zoals eerder genoemd hebben sommige DJ’s een eigen drive-in show. Dit betekent dat zij naast DJ gear ook verlichting en geluidsapparatuur in huis hebben. Afhankelijk van wat voor DJ je wilt worden, hoef je niet direct in een eigen drive-in show te investeren. Als je je graag op festivals en clubs wilt focussen is een drive-in show niet nodig omdat zij zelf alles in huis hebben. Als je voornemend bent om zelf privéfeesten (verjaardag bijvoorbeeld) te gaan verzorgen, is een eigen drive-in show wel een pre.

 

Geluidsinstallatie

Geluidsinstallaties bestaan in twee systemen: actief en passief. Passieve systemen hebben een losse versterker waarop alle speakers zijn aangesloten. Passieve systemen zijn vaak goedkoper dan actieve omdat je slechts één versterker hoeft aan te schaffen en dit vaak het duurste onderdeel is van de geluidsinstallatie. Als er een speaker kapot is bij een passief systeem, is deze goedkoper om te vervangen dan bij een actief systeem. Het grote nadeel van passief is dat je altijd een zware versterker moet meeslepen. Als deze versterker kapot gaat, heb je geen geluid meer.

Bij actieve systemen heeft iedere speaker zijn eigen ingebouwde versterker. Dit maakt de speakers duurder en zwaarder dan passieve speakers. Het voordeel is dat je niet met een versterker hoeft te slepen en dat als er een speaker kapot gaat, de andere speakers van je set gewoon blijven functioneren.

Qua merken zijn er budgetmerken op de markt als Skytec en Behringer. Hierbij krijg je veel vermogen (uitgedrukt in ‘watt’) voor je geld. Echter is de kwaliteit van deze materialen niet te vergelijken met de A-merken. Bij de budgetmerken zal de geluidskwaliteit afnemen bij harde volumes en zijn de producten een stuk minder duurzaam gebouwd (volledig van kunststof). De volgende merken kan ik uit eigen en andermans ervaringen aanbevelen:
• Bose
• Electrovoice (EV)
• Mackie
• RCF
• Yamaha

 

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Een 500 wat speaker kan harder dan een 250 watt speaker maar is niet twee keer zo luid. Je kan het vermogen (in watt) wel gebruiken om speakers grofweg onderling met elkaar te vergelijken. Hoe hard een speaker kan, wordt uitgedrukt in decibel. Voor thuis en huiskamerconcerten volstaat een set tot 200 watt. Voor grotere optredens in de open lucht is 500 watt minimaal.

 

Muziek verzamelen

Als DJ ben je continue bezig met muziek. Je wilt de nieuwste nummers van het moment hebben om in te kunnen spelen op de behoefte van het publiek. Zorg dat je zo snel als mogelijk begint met het opbouwen van je eigen muziekcollectie en maak hier regelmatig een kopie van op een harde schijf of usb stick. Je kan de collectie indelen naar genre (bijvoorbeeld mapjes aanmaken met ‘House’, ‘R&B’, ‘Disco’ etc.), naar artiest of naar BPM (snelheid van de muziek). De keuze is aan jou. Zelf geef ik de voorkeur aan het indelen naar genre. Neem minimaal 1x per twee weken de tijd om nieuwe muziek te verzamelen zodat je altijd de hits van het moment hebt. Soundcloud, Spotify en Beatport kan ik aanraden als het gaat om het volgen van de nieuwste muziektrends.

 

Hulp of advies

Ben jij een beginnende DJ of heb je een vraag over het vak? Neem dan vrijblijvend contact op met Timebeatz. Wij denken met je mee en beantwoorden graag jouw vragen. In dit artikel lees je alles over de voorbereiding van je DJ optreden.